کاخ هخامنشی در آماسیه ترکیه
گروه باستان شناسان دانشگاه استانبول اعلام نمودند که آثاری از یک کاخ هخامنشی در آماسیه ترکیه را کشف کرده اند. این آثار از تپه ای به نام اولوز هویوک (Oluz Höyük) که در ناحیه قویونجیک آماسیه به دست آمده است. اولوز هویوک محوطه ای در شمال ترکیه است که اغلب آثار آن مربوط به دوران شهر نشینی است.
کاوش باستان شناسی در آماسیه ترکیه
کاوش باستان شناسی کاخ هخامنشی در آماسیه ترکیه از سال 1997 آغاز شده و همچنان ادامه دارد. سرپرست این کاوش ها دکتر شوکت دونمز (Şevket Dönmez) معتقد است که احتمالا اولوز هویوک در سال۴۵۰ قبل از میلاد مسیح، تحت فرمانروایی یک ساتراپی هخامنشی بوده است. کشف کاخ هخامنشی در ترکیه همراه با دیگر یافته های ویژه در سال گذشته، تاییدی بر نظر ایشان بوده است. او می گوید: در کاوش اخیر واحد های معماری دیگری از کاخ هخامنشی نیز شناسایی شده است. همچنین او اطلاعاتی مربوط به یک جاده یا معبر، بنایی عظیم و یک آتشکده ارائه داده است. بعلاوه تالار ستوندار با اتاق جانبی، که به نظر کاوشگر تختگاه بوده، جز یافته های مهم این کاوش است. پژوهشگران معتقدند که محوطه مربوط به مرحله عصر آهن قدیم آناتولی و باستان شناسی ایران است.
آثار قدیمی تر در زیر کاخ هخامنشی
علی رغم گستردگی مطالعات، تا کنون طراحی واضحی از کاخ هخامنشی در آماسیه ترکیه در محوطه به دست نیامده است. اما محققان امیدوار هستند که طی سال های آینده به نقشه جامعی از آثار معماری دست یابد. پژوهشگران معتقدند که کشف اخیر مجسمه گاو متعلق به دوره هیتیت، می تواند حاکی از یک شهر بزرگ هیتیتی باشد. شوکت دونمز اعتقاد دارد که احتمالا شهر بزرگ هیتیتی در زیر لایه کاخ واقع شده است. این شهر احتمالا می تواند همان شهر باستانی شانوهیتا (Shanovhitta) باشد.
آثاری از یک شهر مقدس
باستان شناسان طی کاوش کاخ هخامنشی در آماسیه ترکیه، یافته های محوطه را نشان از شهری مقدس دانسته اند. آنها بر این باورند که در هر دوره نیایشگاهی مختص به آن دوره در محوطه ایجاد شده است. علی رغم تمامی این تحلیل ها، تاکنون نمونه مشابهی از این آثار در هیچ جای ترکیه کشف نشده است.
اگرچه آثار محوطه در منطقه ای دورتر از موطن اصلی فرهنگ هخامنشی به دست آمده، ولی محققان معتقدند که اولوز هویوک پس از گوبکلی تپه، می تواند نقش اساسی در درک روند تاریخ ادیان و مذاهب ترکیه ایفا نماید.