هنر دوران تاریخی

شهر باستانی میسن تمدن فراموش شده یونان

شهر باستانی میسن

شهر باستانی میسن تمدن فراموش شده یونان

شهر باستانی میسن زمانی مقر پادشاهی بسیار قدرتمندی در باستان بود. آگاممنون یکی از بزرگترین رهبران این دوره محسوب می شود و گفته می شود وی پاداشاه میسن بوده است. قابل توجه است که شخصیت آگاممنون تاریخی نباید با شخصیت فیلم تروآ (Troy) یکی دانسته شود.

داستان شهر باستانی میسن به پرسئوس -که پادشاهی میسن را تشکیل داد- باز می گردد. وی یکی دیگر از موجودات نیمه خدا در یونان باستان بود. گفته می شود که او پسر زئوس (Zeus) و دانائه (Danae) است. همچنین نقل است که پرسئوس از جانب بسیاری از خدایان -از جمله آتنا- کمک هایی دریافت کرده بود. بسیاری از ویژگی های سایر خدایان مانند کفش های بالدار هرمس -که توان پرواز به او می داد- و کلاخود آرس-که موجب نامرئی شدن او می شد- به وی اعطا شد بود. از دستاورد های پرسئوس می توان به کشتن هیولایی اشاره نمود که توسط پوزئیدون فرستاده شده بود تا اتوپیا را نابود سازد. از این رو پرسئوس آندرومده را آزاد می کند تا هیولای فرستاده شده توسط پوزئیدون را بُکُشد. طبق افسانه ها، هر کسی که به چهره ی هیولای فرستاده توسط پوزئیدون نگاه می کرد به سنگ تبدیل می شد.

شهر باستانی میسن

حقایق و اسطوره ها در مورد میسن

شهر باستانی میسن تقریبا 280 متر بالاتر از سطح دریا ساخته قرار گرفته است. دیوارهای اطراف این شهر به دیوار های دیوسنگی (Cyclopean Walls) معروف هستند. بر اساس متون اسطوره ها، گفته می شود که پرسئوس برای ساخت این دیوارها موجودات اسطوره ای غول یک چشم (Cyclopes) را از آسیا به این محل آورده بود. تیرینس نیز یکی دیگر از شهر های مهم تمدن میسنی است که از داستان در رابطه با ساخت دیوارهای شهر توسط غول یک چشم در مورد آن نقل شده است. گفته شده است که پادشاه اسطوره ای تیرینس به نام پروتوس (Proetus) از غول های یک چشم برای ساختن دیوار های شهر خود استفاده کرده بود.

توضیحات مربوط به شهر میسن در اساطیر یونانی کاملا دقیق است. مطمئنا امروزه شما با دیدن دیوارهای این شهر با سنگ های عظیم شگفت زده خواهید شد. گفتنی که وزن برخی از سنگ های به کار رفته در دیوار های شهر به 120 تن می رسد.

شهر باستانی میسن اثار معماری

پادشاهان شهر در اسطوره ها

ائوروستئوس (Eurystheus) آخرین نَسَب پرسئوس به شمار می آید. پادشاه بعد از او در شهر باستانی میسن آترئوس (Atreus) -پدر آگاممنون و منلائوس (Menelaus)- بود. به دلیل اینکه آگاممنون قبل از منلائوس به دنیا آمده بود شاه شهر باستانی میسن شد. از این رو منلائوس نیز شاه اسپارت شد.

داستان جذاب “هِلِن و جنگ تروا” یکی از داستان هایی که اغلب ما با آن آشنا هستیم. طبق افسانه ها، پاریس (شاهزاده تروا) تصمیم می گیرد تا از بین سه الهه ی هرا، آتنا و آفرودیت زیباترین آنها را برگزیند. در مقابل همه آنها سعی می کنند که به وی رشوه بدهند. اما چون آفرودیت به پاریس قول داده بود که زیبا ترین زن یونان یعنی هلن را به او بدهد، وی آفرودیت را برگزید. در این ماجرا آفرودیت برای ربودن هلن به پاریس کمک می کند. همین امر موجب عصبانیت منلائوس (شاه اسپارت) شده و جنگ وی علیه تروا آغاز می شود. در ادامه منلائوس و آگاممنون ارتشی بزرگ متشکل از قهرمانان و فرماندهان را به سوی تروا راهی می کنند.

دروازه شیران

طی عصر مفرغ یونان باستان (در حدود 1400 تا 1200 قبل میلاد) شهر باستانی میسن یک قدرت بزرگ نظامی و اقتصادی به حساب می آمد. در این بازه ی زمانی بود که دروازه شیران و ساختمان های جدید در این منطقه ساخته شدند. دروازه شیران یکی از اولین نمونه های نقوش برجسته در یونان باستان است. این اثر که در یک قاب مثلثی بر بالای ورودی ارگ شهر قرار گرفته، تصویر دو شیر روبروی هم نقش شده است.

شهر باستانی میسن دروازه شیران

گنجینه آترئوس

یکی دیگر از آثار معروف شهر باستانی میسن گنجینه آترئوس است. این گنجینه که به مقبره آگاممنون نیز معروف است، یکی از 9 تولوس (Tholos) معروف یونان باستان به شمار می آید. تولوس ها سازه هایی با پلان مدور هستند که به عنوان آرمگاه مورد استفاده قرار می گرفتند. در این رابطه ماسک معروف آگاممنون، اثری است که در سال 1876 توسط هاینریش شلیمان کشف شد. این اثر یکی از معروفترین آثار باستانی جهان به شمار می آید. گفته می شود که کاربرد این ماسک برای پوشانیدن چهره مردگان به هنگام دفن آن ها بوده است. البته گفتی است که اغلب باستان شناسان تعلق این ماسک به آگاممنون را نپذیرفته اند.

شهر باستانی میسن گنجینه آترئوس

باید یادآور شویم که شلیمان با کشف شهر تروا گام مهمی در راستای عدم پذیرش تروا به عنوان شهر اسطوره ای برداشت. شلیمان متقاعد شده بود که همه داستان ها و افسانه ها اسطوره نیستند، بلکه باید تا حدی حقیقت داشته باشند.

شهر باستانی میسن ماسک طلا

اما سوال اینجاست که آیا ممکن است که پرسئوس نیز موجودی حقیقی بوده باشد؟ در صورتی که پاسخ به این سوال “آری” باشد، سوال بعدی در رابطه با این موضوع خواهد بود که آیا او با خدایان در ارتباط بود؟ و اینکه آیا او تمام سلاح های اشاره شده در اسطوره ها را در اختیار داشت؟ آیا ممکن است که در واقع گونه ای از موجودات غول پیکر تک چشم (Cyclops) دیوارهای مستحکم شهر باستانی میسن را ساخته باشند؟ آیا دخالت خدایان به جنگ بزرگ تروا منجر شده بود؟

ما برای طراحی گرافیک در خدمت شما هستیم.

بازگشت به لیست

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *